Akrilik Yapıştırıcı Nedir?
Akrilik yapıştırıcılar, ısı yalıtım levhalarının yapıştırılması için kullanıma hazır akrilik dispersiyon esaslı elastik tip yapıştırıcıdır. Sabitleşme süresi bir ile beş dakika arasında değişmektedir, şeffaf renktedir. Metal, cam, ahşap, seramik, ferrit ve bazı plastikleri yapıştırarak yüksek darbe, çekme ve gerilme direnci ile yüksek mukavemetli kalıcı bağlantı oluşturur. Metal-metal, cam-metal yapıştırmada Loctite AA 317 çok iyidir. Kimyasal reaksiyon ile sertleşen, yük taşıyabilen, esnek, ısıya dayanıklı ve yüksek kayma mukavemetine sahip olan yapıştırıcı türüdür. Metal yapıştırmada Epoksi Yapıştırıcı türlerinden sonra en çok tercih edilen yapıştırıcı türüdür. Epoksi Yapıştırıcıların bazı türleri boyayabilirsiniz ama Akrilik Yapıştırıcıların tüm türleri boyanabilirdir. Akrilik yapıştırıcıların avantajları şunlardır; çözücüler ile yeniden kullanılabilir bir hale getirilebilirler, zaman içinde yapısal özelliklerini kaybetmezler, en fazla 6 mm dolgu yapabilirler, cam geçiş ısısı oda sıcaklığının üstündeki değerlerden yüksektir bu sebeple sertleştikten sonra yumuşamaları veya şişmeleri çok zordur. Epoksi Yapıştırıcılar ile Akrilik Yapıştırıcılar arasındaki en belirgin fark esnekliktir. Akrilik Yapıştırıcı yapıştığı yerde kauçuğumsu bir görev görürken Epoksi Yapıştırıcı cam gibi yapışır. Akrilikler, metaller ve plastikler için iyi soyulma mukavemetine sahiptirler. Ortalama -110°C ile 120°C arasında elastik özelliklerini değiştirmeden korurlar. Bu yapıştırıcılar rutubetli ortamlara karşı dirençlidir ve nemden dolayı mukavemetlerinde bozulma söz konusu değildir. Mamafih akrilik yapıştırıcıların söz konusu sıcaklıkların çok üstünde kullanılması durumunda bozulma gerçekleşebileceği gibi yanıcı da olabilirler.
Akrilik Yapıştırıcıların Yapısı
Akrilik, keskin bir kokuya sahip, renksiz olan ve akroliğin oksitlenmesi ile oluşan bir asit türüdür. Bu tür asidin ısıya, ışığa ya da metallere maruz bırakılmasıyla ortaya çıkan polimerler de ‘akrilik’ olarak adlandırılır. Kimyada akriliğin formülü ise CH2=CH COOH’dür.
Akrilik Yapıştırıcıların Kullanım Alanları
Bu başlıkta soracağımız ve cevabını arayacağımız soru Akrilik yapıştırıcıların kullanım alanları nelerdir? Akrilik yapıştırıcılar genelde darbe alan yerlerde kullanılır. Amaç, akrilik yapıştırıcının esnekliğini kullanarak darbeyi emmektir. Akrilik yapıştırıcılar; uzay sanayi, otomotiv endüstrisi, gemicilik gibi alanlarda kullanılır. Ve belirli malzemelere çok iyi yapışırlar, cama iyi yapışan Loctite AA 330 Akrilik Yapıştırıcı iki cam yüzeyin birbirine tutunmasını sağlar. Bu akrilik yapıştırıcılar misal olarak kamyonların ve vagonların yan panellerinin yapıştırılmasında, döşeme malzemeleri gibi uygulamalarda kullanılır. Yer döşemesinde, büyük klima santrallerindeki panellerde, drenaj tavalarında ve beyzbol sopaları, snowboard gibi spor teçhizatlarının montajını yapmak için kullanılır. Akrilik yapıştırıcılar, genelde kalıcı uygulamalarda tercih edilen yapıştırıcılardır.
Akrilik Yapıştırıcılar Nasıl Kullanılır?
Akrilik yapıştırıcılar nasıl kullanılır, bu basit sorunun cevabı yazının devamında. Akrilik yapıştırıcılar oda sıcaklığında oksijensiz ortamda aktivatör ile kürleşir. Yapıştırıcı yalnızca aktivatörle temas ettiğinde kürleştiği için, montaj esnasında açıkta bekleme süresi veya karıştırılan malzemelerin hemen kullanılması gibi problemler yoktur. Hatta bu konuda kullanabileceğiniz Loctite SF 7368 isimli aktivatör size en iyi verimi sağlayacaktır. Oksijenle temasın kesilmesi için yapışma yüzeyinin en az 5 mm genişliğinde olması gerekir. Yapıştırıcının türüne göre, yapıştırıcı ve aktivatör yapıştırılacak yüzeylere ayrı ayrı uygulanabilir veya hemen uygulama öncesinde bir statik mikserde karıştırılabilir mesela . Bazı yapıştırıcılar düşük viskoziteli bir aktivatör ile kullanılır. Bu yapıştırıcılar hiçbir zaman aktivatörle karıştırılmamalıdır. Yapıştırıcı ve aktivatör her zaman ayrı ayrı tatbik edilmelidir. İki parça birbirine temas ettiğinde yapıştırıcı kürleşmeye başlar. Sıvı aktivatörü ortadan kaldıran, yapıştırıcı ile aktivatörün aynı kıvamda olduğu akrilik yapıştırıcılar da vardır. Bunlar iki bileşenli sistemlerdir ve yapıştırıcı ile aktivatör yan yana veya üst üste şeritler halinde uygulanır. Yapıştırılacak parçalar birleştirilirken yapıştırıcı da karışmış olur. Eğer karışmış haldeki yapıştırıcı 5 dakika veya daha uzun bekleyebiliyor ise bir statik mikser de kullanılabilir. Statik mikser tarafından önceden karıştırılmış yapıştırıcı kullanmanın avantajı, karışmanın parçaları birleştirme esnasındaki harekete bağımlı olmamasıdır. Macunsu ve hızlı kuruyan bir sıvı yapıştırıcı arıyorsanız en ideal ürün Weicon RK-1300 yapısal akrilik yapıştırıcıdır,bu yapıştırıcının montajı sırasında yapıştırıcıyı polimerize etmek için komponent kullanılır.
Akrilik Yapıştırıcıların Genel Özellikleri
Akrilik yapıştırıcılar düşük başlangıç tutunması sunar ve tutunma için az zamana ihtiyaç duyar. UV ve ozona karşı dirençli ve neme karşı duyarsız olmasının yanı sıra başka avantajlara da sahiptir; akrilik yapışkan bant oldukça şeffaftır, bu yüzden örneğin cam veya şeffaf plastikleri birleştirmede kullanılır. Yüksek eskime dayanımından dolayı, sarıya dönüşmez. Ayrıca sıcaklığa karşı oldukça dirençlidir ve bu yüzden uzun süreli dış mekân uygulamaları için en iyi yapıştırıcı çözümüdür. Mükemmel tutunma özelliğini polar alt katmanlarda iyi bir ayrılma yapışkanlığı ile oluşturur, yani polivinil klorür (PVC), polyester (PET), alüminyum veya çelik gibi yüksek enerjili yüzeylere sahip alt katmanlar. Akrilik yapıştırıcılı yapışkan bantların özellikleri onları, uzun süreli ve yüksek performanslı uygulamalar için mükemmel hizmet sağlayıcılar yapar. Örneğin yeni araçlara parça montajı, panel raflara fotovoltaik modüller takma, elektrikli motorlara mıknatıs sabitleme, metal ve cam mobilya yapılandırma veya ön cephe modüllerinin parçalarını yerinde tutma söz konusu olduğunda en iyileri akrilik yapıştırıcılardır. Örneğin Loctite AA 3038 A&B akrilik yapıştrıcı, PP ve PE ile kaplanmış metallere çok iyi yapışır.